Historiikki

Punainen talli sai alkunsa puotipuksun pitkäaikaisesta haaveesta, käsityö- ja sisustusharrastuksesta sekä rakkaudesta kaikkea kaunista kohtaan. Puoti sijaitsi aluksi Suo-Mattilan tilan kivinavetassa Paneliassa ja avajaisia vietettiin kesällä 2014. Navetta huokui arvokasta historiaa ja jyhkeät kivisenät loivat tunnelmallisen tilan lifestyle-puodille. Navettamiljöö ohjasi myös tuotevalikoimaa – luonnon materiaaleja, laadukasta ja tuoretta designia, harmonista värimaailmaa mutta myös leikkisyyttä. Sieltä juontaa juurensa myös Punaisen tallin nimi, kivinavetta kun oli osittain punamullan värinen.

historia1
Punaiseen talliin kuljettiin hevosen takana näkyvistä ovista, kuva 1900-luvun alusta. Kuvan isäntä oli muuten yksi Sähkötehtaan perustajajäsenistä.

Helmikuussa 2015 Punainen talli muutti Panelian Wanhalle Sähkötehtaalle.
Sähkötehdas rakennettiin vuonna 1921 keskelle Panelian kylää, Eurajoen rantaan Koisonkosken äärelle.  Panelialaiset halusivat ryhtyä omavaraisiksi sähkön suhteen ja voimaa saatiin omasta koskesta.

Sähkötehdasta täydennettiin Dieselvoima-asemalla 1953-54. Tuolloin elettiin sodanjälkeisiä vaikeita aikoja, vallitsi yleinen sähköpula ja lisävoimaa oli hankittava omin neuvoin. Dieselkoneet generaattoreineen olivat käytössä vuoteen 1988 asti. Vuonna 1996 dieselhuone saneerattiin toimistotiloiksi. Samoihin aikoihin Sähkötehdasta kunnostettiin myös ulkoapäin, mm. katto palautettiin alkuperäiseen muotoonsa. 2000-luvun alussa dieselhuone jäi tyhjilleen 15 vuodeksi, kunnes alkoi sen uusi elämä myymälänä. Sähkötehtaan muut tilat ovat edelleen alkuperäisessä käytössä, eli voimalaitoksena.

sahkolaitos
Sähkötehdas Dieselhuoneen valmistumisen jälkeen. Kuva Väinö Poutanen.
panelian_voimalaitos_valm_1922
Sähkötehdas vuonna 1922.